Tesisin bulunduğu Energodar şehrinin sürgündeki belediye başkanı AFP’ye verdiği demeçte, Ukrayna’nın Zaporizhzhia nükleer santralinin artık elektrik üretmediğini ve yalnızca Moskova birlikleri için bir askeri üs olarak hizmet ettiğini söyledi.
Moskova birlikleri, Rusya’nın işgalinin başlamasından sadece birkaç gün sonra, geçen yıl 4 Mart’ta güney Zaporizhzhia bölgesindeki fabrikayı ele geçirdi.
Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA), santralin yakınında askerden arındırılmış bir bölge oluşturulması çağrısında bulunarak, santralin yakınındaki bombardımanla ilgili endişelerini dile getirdi.
Burayı oku: Rusya Savunma Bakanı Şoygu, Ukrayna’daki askerleri ziyaret etti
37 yaşındaki Energodar belediye başkanı Dmytro Orlov, AFP’ye verdiği röportajda, “İşgal altındaki bir yıl boyunca, (Ruslar) Avrupa’nın en büyük nükleer santralini askeri üs haline getirdi” dedi.
Santral defalarca manşetlere konu oldu ve 1986’da Ukrayna’yı sallayan ölümcül Çernobil felaketine benzer nükleer felaket korkularını canlandırdı.
Orlov, Rus askerlerinin böyle bir olayı önlemek için Ukrayna’nın bölgeye “ateş etmeyecek” gerçeğinden yararlandığını söyledi.
Kiev ve Moskova, tesisin etrafını bombalamakla birbirlerini suçladılar.
Bu, Rusya’nın askeri teçhizatını, mühimmatını ve personelini güvende tutmak için tesisi “nükleer kalkan” olarak kullandığı anlamına geliyor.
Orlov’a göre, şu anda elektrik santralinde ve Energodar’da en az 1000 Rus askeri bulunuyor.
Dnipro nehri kıyısındaki şehrin nüfusu, işgalin ardından 53.000’den 15.000’e düştü.
Tehlikeli derecede düşük personel
Nisan 2022’de Ukrayna kontrolündeki Zaporizhzhia şehrine taşınan belediye başkanı, “İşgal birliklerinin çoğu elektrik santralinde bulunuyor çünkü orada daha güvenliler” dedi.
Zaporizhzhia, Energodar’a yaklaşık 120 kilometre (75 mil) uzaklıkta, ancak Orlov, yönettiği şehirde geride kalan sakinlerle düzenli temaslarını sürdürdüğünü söyledi.
Rusya’nın işgalinden sonra Energodar’dan göç sadece şehri değil, fabrikanın personelini de etkiledi.
Ukrayna’nın nükleer operatörü Energoatom’a göre, tesisin işgücünün yarısına yakını gitti.
Savaştan önceki 11.000 işçiye kıyasla yaklaşık 6.500 işçi kaldı.
Energoatom AFP’ye verdiği demeçte, binlerce profesyonel Kiev tarafından kontrol edilen bölgelere gitti ve kalanlardan yaklaşık 2.600 kişi Rusya ile “işbirliği” yapmayı kabul etti.
Belediye başkanı Orlov, “Güvenliği etkileyen gerçek bir personel sorunu var.” dedi.
Ona göre, geri kalan çalışanlar fazla çalıştırılıyor, az personelle ve tatilsiz çalışmaya zorlanıyor.
Burayı oku: Rusya, aylarca süren savaşın ardından Ukraynalı Bakhmut’u ele geçirmeye birkaç adım daha yaklaştı: Altı ayda ilk büyük zafer
Daha önce Ukrayna’nın elektriğinin yüzde 20’sini üreten santral, sık sık bombardımana rağmen işgalin ilk aylarında çalışmaya devam etti.
Şimdi, altı Sovyet dönemi reaktörü kapalı ve artık elektrik üretmiyor.
Tesis, Ukrayna’nın enerji şebekesine bağlı olmaya devam ediyor ancak yalnızca kendi ihtiyaçları için elektrik tüketiyor.
Askeri çözüm yok
Orlov, Moskova’nın “birkaç ay boyunca onu Rus elektrik şebekesine bağlamaya çalıştığını ancak başarılı olamadıklarını” söyledi.
Energoatom, Rusya’nın Ukrayna’dan besleyen hariç enerji nakil hatlarının hasar görmesi nedeniyle hiçbir reaktörü faaliyete geçiremediğini söyledi.
Energoatom’a göre Moskova kendi uzmanlarını gönderse bile, fabrikanın “tam teşekküllü işini organize etmek için becerileri yeterli değil”.
Sorun şu ki, tesisin kapatılması “sistemlerinin ve ekipmanlarının kademeli olarak bozulmasına” yol açıyor.
Operatör ayrıca, santrali Ukrayna enerji şebekesine bağlayan son elektrik hattının kesilmesi halinde “nükleer veya radyasyon kazası riski” konusunda uyarıda bulundu.
ABD merkezli Savaş Araştırmaları Enstitüsü Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Moskova’nın fabrikaya yönelik “tehditleri artırarak” güneyde “Ukrayna’nın gelecekteki olası bir karşı saldırısını caydırmaya çalışıyor olabileceğini” söyledi.
BM’nin nükleer ajansı IAEA, Eylül ayında tesise gözlemciler yerleştirdi ve tesisin yakınında askerden arındırılmış bir bölge müzakere etmeye çalışıyor, ancak görüşmeler durmuş gibi görünüyor.
IAEA başkanı Rafael Grossi Perşembe günü Twitter’da yeni bir uzman rotasyonunun tamamlandığını söyledi ve santrale ulaşmak için yıkılmış bir köprünün etrafında yürüyen kasklar ve kurşun geçirmez yelekler içindeki gözlemcilerin bir videosunu yayınladı.
Yalnızca diplomatik bir çözüm olabileceğini söyleyen Orlov, “Orada olmaları zaten bir artı” dedi.
Burayı oku: Quad, Ukrayna zemininde N-tehditine karşı çıkıyor
“Belirli nedenlerden dolayı, hiç kimse Avrupa’nın en büyük nükleer santralini askeri yollarla silahsızlandırmayacak ve işgal etmeyecek.”