Sıfır Ayrımcılık Günü 2023: Tarih, anlam, tema | Dünya Haberleri

Kapsayıcılığı, eşitliği, barışı teşvik etmek ve insanlar arasında barışçıl bir yaşam sürme hakları, ayrımcılık ve bunun bireyler, topluluklar ve toplumlar üzerindeki etkisi hakkında farkındalık yaratmak için her yıl 1 Mart’ta Sıfır Ayrımcılık Günü kutlanıyor.

Bu günü kutlamanın nihai amacı, ırk, cinsiyet, cinsellik, yaş, din, engellilik ve diğer faktörlere dayalı her türlü ayrımcılığı ortadan kaldırmak için uluslararası düzeyde bir dayanışma hareketi başlatmaktır.

İnsanları ayrımcılığın dünya üzerindeki olumsuz etkileri konusunda eğitmek için her yıl küresel olarak Sıfır Ayrımcılık Günü’nde etkinlikler, çalıştaylar, seminerler ve eğitim programları düzenleniyor.

Menşei:

Gün ilk olarak 1 Mart 2014’te, İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü (HIV) ve Edinilmiş Bağışıklık Yetmezliği Sendromu (AIDS) konulu ortak bir Birleşmiş Milletler programı olan UNAIDS’in Aralık 2013’te ‘Dünya AIDS Günü’nde Sıfır Ayrımcılık Kampanyasını başlatmasından sonra kutlandı. o zamanki UNAIDS İcra Direktörü Michel Sidibé, 2014 yılında günü Pekin’de düzenlenen büyük bir etkinlikle başlattı.

önemi:

Sıfır Ayrımcılık Günü, dünya çapında eşitliği, kapsayıcılığı ve hoşgörüyü desteklemek için kutlanmaktadır. Herhangi bir biçimdeki ayrımcılık, bir bireyi derinden etkiler. Aynı zamanda insan haklarını ihlal ediyor ve sonunda yoksulluğu ve eşitsizliği sürdüren eğitim, sağlık ve iş fırsatlarına erişimde engeller yaratıyor.

UNAIDS’e göre, “Suçlaştırma, ayrımcılığa ve yapısal eşitsizliklere yol açıyor. İnsanları sağlıklı ve tatmin edici bir yaşam beklentisinden çalıyor ve AIDS’in sonunun gelmesini engelliyor. Hayat kurtarmak için suçlulaştırmaya son vermeliyiz.”

Tema:

Sıfır Ayrımcılık Günü her yıl belirli bir tema altında kutlanmaktadır. Bu yılki Sıfır Ayrımcılık Günü’nün teması, kilit nüfusların ve HIV ile yaşayan insanların suç olmaktan çıkarılmasının nasıl hayat kurtardığını ve AIDS salgınının sona ermesine yardımcı olduğunu vurgulayan “Hayatları kurtarın: Suç olmaktan çıkarın”.

UNAIDS’e göre, 134 ülke HIV maruziyetini, ifşa edilmemesini veya bulaşmasını açıkça suç sayıyor veya kovuşturuyor; 20 ülke trans bireyleri suç sayıyor veya kovuşturuyor; 153 ülke seks işçiliğinin en az bir yönünü suç sayarken, 67 ülke şu anda rızaya dayalı eşcinsel ilişkiyi suç sayıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir