‘Sus, tamam mı?’: Biden, borç limiti kriziyle ilgili korkuları yatıştırırken muhabire söyledi | Dünya Haberleri

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden, Cumartesi günü ülkesinin iç borç tavanı müzakereleriyle ilgili bir etkileşim sırasında bir muhabir tarafından kesintiye uğratıldıktan sonra ‘sinirlenmiş’ görünüyordu. “Kes sesini, tamam mı?” Biden, kendisi için bir dava açarken araya girdiğini muhabire, bu görüşmeleri daha önce de yürüttüğünü söyledi.

ABD Başkanı Joe Biden, Japonya'nın Hiroşima kentindeki Grand Prince Hotel'deki G7 Zirvesi sırasında.(REUTERS)
ABD Başkanı Joe Biden, Japonya’nın Hiroşima kentindeki Grand Prince Hotel’deki G7 Zirvesi sırasında.(REUTERS)

Biden’ın tepkisi, Avustralyalı mevkidaşı Anthony Albanese ile Japonya’nın Hiroşima kentinde düzenlenen G7 Zirvesi oturum aralarında yaptığı ikili görüşme sırasında geldi. ABD başkanı, Cumhuriyetçi milletvekilleri ile Beyaz Saray’ın harcama kesintileri için mücadele etmesiyle çıkmaza girmiş görünen ülke içindeki borç görüşmeleri hakkında soru sorulduğunda, açmazı önemsizmiş gibi gösterdi. “Bu (görüşmeler) aşamalı olarak ilerliyor… Daha önce de bu görüşmelerde bulundum,” dedi, bir muhabir sorgu için sözünü kestiği sırada.

“Kes sesini, tamam mı?” Biden yanıt verdi, ardından küçük bir kıkırdama izledi ve ardından süreci açıklamaya devam etti.

ABD borç tavanı krizi nedir?

Basitçe söylemek gerekirse, borç limiti, ABD hükümetinin mali yükümlülüklerini yerine getirmek için ödünç alabileceği maksimum para miktarıdır. Şu anda 31 trilyon dolar olan borçlanma limitinin, hükümetin ülkenin faturalarını ödemeye devam edebilmesi için artırılması gerekiyor. Beyaz Saray ile Cumhuriyetçiler arasındaki çıkmaz, ABD ekonomisi ve dolayısıyla dünya için ciddi sonuçları olabilecek potansiyel bir federal temerrüde ilişkin endişeleri artırıyor.

Tartışma noktası, Cumhuriyetçilerin savunma dışı harcamalarda derin kesintiler isterken, Pentagon’a sağlanan fonları artırmakta ısrar etmeleri. Bu, Demokratların karşı çıktığı eğitim ve sağlık gibi yerel programları potansiyel olarak etkileyebilir.

AP haber ajansının bildirdiğine göre Beyaz Saray, 2024 mali yılında 90 milyar dolar ve 10 yılda 1 trilyon dolar tasarruf etmeyi hedeflediği savunma ve savunma dışı harcamaları gelecek yıl sabit tutarak karşılık verdi.

Her iki taraf da birbirini ‘mantıksız’ olmakla suçlarken, ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, ABD’nin 1 Haziran’a kadar tüm faturalarını ödeme kabiliyetini kaybedebileceği konusunda uyardı.

Pazar günü Biden, anlaşmayı sonuçlandırmak amacıyla yardımcılarına, Beyaz Saray’ı müzakerelerde geri adım atmakla suçladıktan sonra, Cumhuriyetçi ve Meclis Başkanı Kevin McCarthy ile bir görüşme ayarlamaları için talimat verdi. Bir borç temerrüdü tehdidi durgunluğu tetikleyebilir, ancak Biden temerrüdün önlenebileceğine olan güvenini dile getirdi.


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir