Tolo News’in bildirdiğine göre Pazar günü Taliban, Çin’in Afganistan’daki gaz ve petrol sektörlerine yatırım yapmak istediğini söyledi.

Maden ve Petrol Bakanlığı (MoMP) sözcüsü Homyaoon Afghan, yatırımcılar için gerekli kolaylıkları sağladıklarını söyledi.
“Bakan yatırımcılara teşekkür etti ve Afganistan’ın gaz ve petrol açısından zengin olduğunu ve yakın gelecekte bazı bölgelerde gaz ve petrol çıkarılacağının duyurulacağını söyledi” dedi.
Tolo News’in bildirdiğine göre, Ocak ayının başlarında, Afganistan’da iktidardaki Taliban, grup Kabil’in ekonomisini iyileştirmeye çalışırken Amu Derya havzasından petrol çıkarmak için Çinli bir şirketle sözleşme imzaladı.
Çin ve Taliban, anlaşmayı İslam Emirlikleri’nin üst düzey üyeleri ve Çin Büyükelçisi Wang Yi’nin huzurunda düzenlenen törenle imzaladı.
Afganistan’ın maden ve petrol bakanı vekili Shahabuddin Delawar, ilk üç yılın keşif amaçlı olacağını ve bu dönemde 540 milyon dolardan fazla yatırım yapılacağını söyledi.
Bu arada Afganistan Sanayi ve Maden Odası (ACIM), yabancı yatırımın milli gelirin artması ve vatandaşlara iş fırsatları yaratılması için önemli olduğunu söyledi.
Afganistan Sanayi ve Madenler Odası (ACIM) başkan yardımcısı Sakhi Ahmad Payman, “Bu hem Çinli şirketler hem de Afganistan için iyi bir fırsat… Bu hem Afganistan hem de Çin için iyi bir fırsat” dedi.
Daha önce Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Çin’in eski hükümetin devrilmesinden sonra Afganistan’da 2 milyar ABD doları değerinde yatırım yaptığını ve sözleşmeler imzaladığını bildirdi.
Hiçbir ülke Taliban’ı resmi olarak tanımasa da, Çin’in bölgede önemli bir yatırımı var. Afganistan, parası hala donmuş olduğu için yatırım arıyor.
Batı ülkeleri için temel sorunlardan biri, yeni hükümetin azınlıkları ve kadınları marjinalleştirmesi oldu.
Ancak güvenlik, Çin’in endişe duyduğu en önemli konu. Afganistan’ın 2016’da Kuşak ve Yol Girişimi’ne (BRI) eklenmesine yol açan merkezi jeopolitik konumu ve bol kaynakları ile ilgili olarak, Taliban’ın Çin’e verdiği güvenlik garantileri, BRI’nin ekonomik uygulanabilirliğini tehdit etmeye devam eden istikrarsızlığı engellemedi.
Taliban, İslam Devleti (İD) gibi grupların birbirine rakip şiddet eylemleri gerçekleştirmesiyle Afganistan’daki tek şiddet kaynağı değil.
Çin açısından, Afganistan açısından önemli olan iki temel hedef vardır: Sincan üzerindeki kontrolü sürdürmeyi ve Afganistan’ın Uygur militanları için bir hazırlık alanı olarak hareket etmemesini sağlamayı içeren iç istikrar; ve Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru başta olmak üzere bölge ülkelerindeki önemli miktardaki doğrudan yabancı yatırımlarını korumaya çalışmak.
Ancak Tehreek-e-Taliban Pakistan’dan (TTP) Çin çıkarlarına yönelik şiddet, Çin’in bölgedeki ayak izinin artmasıyla arttı ve riski kabul etse de bir mesaj iletmek için tepki gösterdi.