Tayvan Devlet Başkanı Tsai Ing-wen Çarşamba günü yaptığı açıklamada, ABD’nin de dahil olduğu son yurtdışı gezisinin, Çin’i ada etrafında savaş oyunları düzenlemeye sevk etse bile, dünyaya Tayvan’ın özgürlük ve demokrasiyi savunma kararlılığını gösterdiğini söyledi.

Burayı oku: Tatbikat bittikten sonra Tayvan çevresinde 9 Çin savaş gemisi ve 26 uçak görüldü
Tsai, Guatemala ve Belize’yi de kapsayan gezisinin sonunda geçen hafta Los Angeles’ta ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy ile bir araya geldi.
Demokratik olarak yönetilen Tayvan’ı bir devletin süsü üzerinde hakkı olmayan kendi toprağı olarak gören çileden çıkan Çin, Cumartesi gününden itibaren ada çevresinde askeri tatbikatlar başlattı.
Taipei’deki ofisinde Kanadalı milletvekilleriyle bir araya gelen Tsai, “Bu gezi aracılığıyla uluslararası topluma, Tayvan’ın demokratik ortaklarımızın onayını ve desteğini kazanan özgürlük ve demokrasiyi korumaya kararlı olduğuna dair bir mesaj gönderdik.” dedi.
Devam eden otoriter yayılmacılıkla karşı karşıya kalındığında, demokrasilerin aktif olarak birleşmesi daha da kritik hale geldi” dedi. “Kanada çok önemli bir demokratik ortaktır. Kanada ve aynı fikirde olan daha birçok uluslararası ortakla birlikte özgürlük ve demokrasi değerlerini ortaklaşa korumak için elimizden gelenin en iyisini yapmaya hazırız.”
Çin ile olan gerginliğe rağmen Tsai, 10 Kanadalı yasa koyucuyu selamlarken rahat görünüyordu, hatta tercümanın açılış konuşmasını İngilizceye çevirirken Fransızca merhaba anlamına gelen “bonjour” demesinden sonra bir şaka bile yaptı.
“Bu Fransızca!” dedi İngilizce, gülümseyerek ve milletvekilleri kıkırdarken tercümanı işaret ederek.
Çin’in Pazartesi günü üç günlük tatbikatların planlandığı gibi sona erdiğini açıklamasına rağmen Pekin, Tayvan çevresinde askeri faaliyetlerine devam etti.
Tayvan savunma bakanlığı Çarşamba sabahı yaptığı açıklamada, son 24 saat içinde Tayvan çevresinde 35 Çin askeri uçağı ve sekiz donanma gemisi tespit ettiğini söyledi.
Bakanlığın sağladığı bir haritaya göre, bu uçaklardan 14’ü Tayvan Boğazı’nın orta hattını geçmişti; çizgi normalde iki taraf arasında resmi olmayan bir bariyer görevi görür.
Orta hattı geçen uçak, kuzey ucunda beş Su-30 savaş uçağını içeriyordu, diğer uçaklar merkezdeki ve güneydeki noktalardan geçiyor.
Çinli savaşçılar daha önce orta çizgiyi yalnızca ara sıra geçmiş olsalar da, ülkenin hava kuvvetleri, dönemin ABD Meclis Başkanı Nancy Pelosi’nin Taipei’ye yaptığı ziyaretin ardından Ağustos ayında Tayvan yakınlarında savaş oyunları düzenlemesinden bu yana bunu düzenli olarak yapıyor.
Burayı oku: Çin’in kurt savaşçıları, Arunaçal Pradeş ve Hint-Pasifik konusunda gerilimi tırmandırıyor
Çin, hattın varlığını tanımadığını söylüyor.
Tayvan hükümeti, Çin’in egemenlik iddialarını şiddetle reddediyor ve yalnızca Tayvan halkının kendi geleceğine karar verebileceğini söylüyor.