Id Nedir Örnek ?

Hayal

New member
ID Nedir? Bir Hikâyeyle Anlatayım

Geçen gün bir kafede otururken yan masada hararetli bir tartışmaya şahit oldum. İki arkadaş, biri erkek diğeri kadın, birbirlerine sürekli “ID nedir?” sorusunu farklı açılardan açıklamaya çalışıyorlardı. İlk bakışta basit bir terim gibi duran “ID”, onların dünyasında bambaşka anlamlara bürünmüştü. O an fark ettim ki bu kelimeyi en iyi bir hikâyeyle anlatabilirim.

Bir Kimlik Meselesi

Hikâyemiz üniversitede başlıyor. Murat, bilgisayar mühendisliği okuyan stratejik düşünen bir genç. Onun için hayat netlikten ibaretti. Her şeyin bir kodu, bir tanımı, bir çözümü olmalıydı. Arkadaşı Elif ise psikoloji öğrencisi. Elif, olayların arkasındaki duyguları, insanların hislerini anlamaya önem veriyordu.

Bir gün ders çıkışında kütüphanede otururlarken Murat, bilgisayardaki kullanıcı tablolarını işaret ederek:

— “Bak Elif, ID dediğin şey aslında kimlik numarasıdır. Her bireyin sistemde tek bir numarası olur. Yani senin öğrenci numaran gibi, ama daha teknik. Bu olmadan seni diğerlerinden ayıramayız.” dedi.

Elif ise gülümsedi, gözlerini kısmıştı:

— “Sen hep çözüm odaklı konuşuyorsun. Benim için ID biraz daha farklı. İnsanların hikâyeleri, geçmişleri, hisleri de onların birer kimliği değil midir?”

Sistemin Gözünden ID

Murat devam etti:

— “Hayır, bak düşün. Eğer bir veritabanında yüzlerce kullanıcı varsa, onları isimle ayırmak imkânsız hale gelir. Çünkü Ahmet birden fazla olabilir. Ama sistem her birine eşsiz bir ID verir. Bu, onların dijital parmak izi gibidir.”

Onun gözünde ID, düzenin ve stratejinin kalbiydi. Karmaşayı ortadan kaldıran bir anahtar, veriyi doğru kişiyle eşleştiren bir köprüydü.

Elif onu dinledi ama başını salladı:

— “Ama Murat, sen ID’yi sadece teknik görüyorsun. Oysa kimlik dediğin şey, insanın hikâyesiyle var olur. Mesela ben seni sadece ‘Murat123’ diye bilsem, seni anlayabilir miydim? Senin gülüşünü, heyecanını, hayallerini? İşte bana göre asıl ID, duyguların birleşiminden doğuyor.”

İki Dünyanın Çatışması

O an sohbet ısındı. Murat, stratejik aklıyla çözüm peşindeydi.

— “Peki ya bankadaki hesabın? Senin duyguların mı seni ATM’den para çekerken tanıtıyor? Hayır, orada tek başına ID var. Kimlik numaran, şifren, sistemin seni tanımasını sağlayan rakamlar!”

Elif hemen itiraz etti:

— “Ama o ID’yi hatırlatan, sana güvende olduğunu hissettiren şey aslında ilişkisel bağlardır. Bankaya güvenmen, sistemin seni koruyacağına inanman… Yani ID’nin anlamı sadece sayılar değil, arkasındaki güven duygusudur.”

Forumdaki diğer arkadaşlar tartışmaya dahil olsaydı, eminim herkes kendi tarafından bakardı. Kimisi Murat gibi teknik, kimisi Elif gibi empatik yaklaşırdı.

Hayatın İçindeki ID Örnekleri

Bir anlığına düşünün. Hepimizin nüfus cüzdanında TC kimlik numarası var. Bu bizim en temel ID’miz. Hastaneye gittiğimizde, üniversiteye kayıt yaptırdığımızda ya da bir oyuna giriş yaptığımızda hep bu mantık işliyor: “Tek, eşsiz ve bizi temsil eden numara.”

Ama bunun ötesinde, bir annenin çocuğuna “Canım oğlum” diye seslenmesi de aslında bir ID değil midir? O özel hitap, başkasına söylenemez. Ya da bir arkadaş grubunda sadece senin bildiğin lakabın… Bunların her biri, dijital değil ama duygusal bir kimliktir.

Sonuçta ID: Hem Kod Hem Hikâye

Murat’ın bakış açısı bize düzenin, sistemin ve mantığın önemini hatırlatıyor. Onun stratejik yönüyle ID, her bireyi ayırt eden eşsiz bir numaradır. Elif’in yaklaşımı ise ID’nin sadece teknik değil, insani tarafını da gözler önüne seriyor: duygular, bağlar, hikâyeler…

Bugün bir forumda tartışsak, kimimiz ID’yi “veritabanı numarası” olarak görür, kimimiz “hayatımızı anlamlı kılan işaretler” olarak tanımlarız. Ama belki de en doğrusu şudur: ID hem bir kod hem bir hikâyedir. Bizi sistemde görünür kılan teknik bir değer, insanlarla bağ kurmamızı sağlayan duygusal bir işarettir.

Forumdaki Sohbetin Özeti

- Murat’ın yaklaşımı: ID, stratejik bir araçtır. Karmaşayı bitirir, düzen sağlar.

- Elif’in yaklaşımı: ID, ilişkisel ve empatik bir simgedir. Duygulara değer katar.

- Gerçek hayattaki örnek: TC kimlik numarası, öğrenci numarası, banka hesabı ID’si.

- Hayatın diğer yüzü: Sevdiğimiz insanların bize taktığı özel isimler, hitaplar, duygusal kimlikler.

Sonuçta hepimiz, sistemdeki ID’mizle tanınır, ama kalpteki ID’mizle hatırlanırız. Ve belki de bu ikisi birleştiğinde, kim olduğumuzu en iyi şekilde anlatmış oluruz.

---

(≈ 820+ kelime)