Niyet ediyorum ne demek ?

Bengu

New member
Niyet Ediyorum: Aslında Ne Demek?

Düşünsenize, bir sabah uyanıyorsunuz ve "Bugün her şey mükemmel olacak!" diyorsunuz. O an bir karar almışsınız gibi hissediyorsunuz. İşte buna niyet etmek denir! Ama hemen durun, niyet etmek sadece "olacak" demek mi? Hayır! Bu işin derinliği var. İsterseniz daha da derinleşmeden önce bu niyet olayına eğlenceli bir bakış açısı getirip biraz da kahkahalar atabiliriz!

Niyet Etmek: Sadece Bir Söz Mü, Yoksa Daha Fazlası mı?

Niyet etmek, aslında her anımıza etki edebilecek bir niyet beyanıdır. Ama bu, sadece bir "iyi niyet" değildir. Hadi, biraz daha stratejik bakalım. Kimi zaman insanlar, hedeflerini çok net bir şekilde belirlerler, sonra ise "Bugün şu şu şu şeyleri yapacağım" diyerek işe koyulurlar. Erkekler için bu, genelde çözüm odaklı bir yaklaşım olabilir: "Bir hedef belirledim, harekete geçiyorum!" Kadınlar için ise niyet etmek, daha çok kalp ve zihinle yapılan bir ilişki odaklı eylemdir: "Bunu yaparak dünyayı daha güzel bir yer yapacağım."

Mesela, Ahmet sabahları genellikle "Bugün bir işimi bitireceğim!" diyerek işe koyulurken, Elif daha çok, "Bugün sevdiklerime biraz daha zaman ayıracağım!" şeklinde bir niyetle güne başlar. Ahmet'in niyeti çok daha "eğitici", çok daha "net" olabilir ama Elif'in niyeti bir o kadar da "empatik"tir. İkisinin de niyeti, aslında kendi dünyalarında çok önemli bir fark yaratır. Yani niyet etmek, her birey için farklı bir anlam taşır, kişiye özel bir yolculuğa çıkar.

Erkeklerin Niyet Etme Yaklaşımı: Bir Hedef, Bir Strateji, Bir Adım

Erkekler, çözüm odaklı ve stratejik bakış açılarıyla bilinirler. Diyelim ki, Ahmet yeni bir iş kurma kararı aldı. "Bugün ne yapmalıyım?" diye sorar ve ardından kendine bir plan yapar. Ahmet, genellikle her işin başında hedef koyar, adımlarını net bir şekilde belirler ve buna göre hareket eder. Niyet etmek, ona göre, bir hedef belirleyip o hedefe ulaşmak için bir tür strateji geliştirmektir. Ne yapacağı bellidir, nasıl yapacağı da… Ahmet'in niyeti basit ve doğrudan bir şekilde "Bu işi büyüteceğim" olabilir.

Burada mizahi bir not olarak, bazen erkeklerin "Bugün her şey mükemmel olacak" diye başlamak yerine, "Bugün her şey planladığım gibi olacak!" dediklerinde daha somut bir şey ifade ettikleri ortaya çıkabilir. Çünkü onlar için niyet etmek, bazen işin sonunda varacakları sonucu belirleyen bir yol haritasıdır.

Kadınların Niyet Etme Yaklaşımı: Empati ve Bağ Kurma

Kadınlar için niyet etmek, genellikle içsel bir bağ kurmak, başkalarına hizmet etmek ve empatiyle hareket etmekle ilgilidir. Bu, bir ilişkideki sorumluluğu ve bağlılığı derinden hissetmeyi içerir. Diyelim ki, Elif bu sabah "Bugün sevdiğim kişilere daha çok zaman ayıracağım" diye düşündü. Elif’in niyeti, başkalarına bir şeyler vermek ve içsel olarak bu süreci de bir anlamlandırmak üzerine kurulu olabilir.

Kadınlar genelde niyet ettiklerinde, daha geniş bir topluluk için ya da sevdikleri için bir şeyler yapmak isterler. Kimi zaman, bu niyet kişisel bir yolculuğun başlangıcıdır. Elif’in niyeti de bu anlamda, Ahmet’in aksine, sadece bir hedefe ulaşmak değil, o hedefe giderken sürecin de tadını çıkarmaktır. Belki de Elif’in niyeti, her adımda daha fazla "bağ kurma"dır.

Niyet Etmek, Birlikte Güçlü Olmak: Hedefe Giden Farklı Yollar

Şimdi, Ahmet’in ve Elif’in bakış açılarını harmanladığınızda, ortaya gerçekten ilginç bir durum çıkıyor: Niyet etmek, her iki tarafta da aynı hedefe ulaşmayı sağlayan bir yol olsa da, nasıl bir yolculuğa çıktıkları tamamen farklı. Bu farklılık, bazen kişisel bir gelişimi de beraberinde getirir.

Ahmet, hedefini koyup strateji geliştirebilir, ancak Elif, aynı hedefe ulaşmak için farklı bir yol izler. Her ikisi de niyet etmeye karar verdiklerinde, aslında başka birini düşünürler. Ahmet, toplumsal bir başarı hedeflerken, Elif başkalarına yardım etmeyi amaçlar. Yine de her ikisi de içsel bir dürtüyle harekete geçer.

Peki, bizler hangi yolu izlemeliyiz? Niyet etmek mi? Yoksa bu hedeflerin peşinden koşarken yolun keyfini çıkarmak mı? Belki de önemli olan, her iki bakış açısını da harmanlayabilmektir. Herkesin kendi yolculuğu farklıdır ama nihayetinde niyet etmek, içsel bir yönü tetikler ve bizi harekete geçirecek gücü bulmamızı sağlar.

Sonuçta Niyet Etmek: Bir İşaret, Bir Adım, Bir Değişim

Niyet etmek, bir adım atmaktır. Bir karar verirken, bir yön belirlerken, ya da hayatınızda bir değişim yapmayı seçerken attığınız ilk adımdır. Bu sadece bir "söz" değil, içsel bir değişim sürecinin başlangıcıdır. Bir yola çıktığınızda, bu yol size başka kapılar açabilir. Erkekler ve kadınlar, bazen farklı şekillerde niyet ederler. Ama net olan bir şey var ki, her iki yaklaşım da hayatı daha anlamlı kılar.

Niyet ettiğinizde ne hissettiniz? Hedef koyarak mı daha rahat ilerliyorsunuz, yoksa başkalarıyla bağ kurarak mı ilerlemeyi tercih ediyorsunuz? Unutmayın, her adım bir değişimi başlatır ve her niyet bir başlangıçtır.