Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Cuma günü aylarca süren diplomatik kaynaklı gecikmelere son verdi ve parlamentodan Finlandiya’nın NATO’ya katılım hedefini bir an önce desteklemesini istedi.

Macaristan’ın 27 Mart’ta Finlandiya’da bir onay oylaması planlamaya yönelik eşzamanlı kararı, ABD liderliğindeki savunma ittifakının muhtemelen birkaç ay içinde 31 ülkeye büyüyeceği anlamına geliyor.
NATO’nun Rusya ile 1.340 kilometre (830 mil) sınırı olan bir ülkeye doğru genişlemesi, bloğun Soğuk Savaş döneminden kalma düşmanıyla olan mevcut sınırının uzunluğunu kabaca iki katına çıkaracak.
Finlandiya başlangıçta NATO adayı İsveç ile bir araya gelmeyi hedeflemişti – Türkiye ile bir dizi anlaşmazlıkla karşı karşıya kalan ve nihayetinde Temmuz ayında yapılacak bir ittifak zirvesinden önce bloğa katılma şansını kaybeden bir İskandinav gücü.
Devamını oku: Çin, Kovid’in kökeniyle ilgili verileri yakında ‘paylaşabilirdi ve paylaşmalıydı’: DSÖ yayından kaldırıldı
Helsinki ve Stockholm, onlarca yıllık askeri uyumsuzluğu sona erdirdi ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından dünyanın en güçlü savunma ittifakına katılmaya karar verdi.
Başvuruları, Batı dünyasının 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana Avrupa’nın en ağır çatışması karşısında Rusya’ya karşı koyma arzusunun sinyalini veren Haziran ayında yapılan bir NATO zirvesinde kabul edildi.
Ancak tekliflerin yine de ittifak üyelerinin 30 parlamentosu tarafından onaylanması gerekiyordu — bu süreç Türkiye ve Macaristan’a ulaştığında askıya alındı.
Cuma günkü atılım, Ankara ile İskandinav komşuları arasında birkaç kez çökme tehdidi oluşturan aylarca süren gergin müzakerelerin ardından geldi.
Erdoğan, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto’ya Helsinki’nin Ankara’nın güvenlik endişelerini ele alma konusunda güçlü bir kararlılık gösterdiğini söyledi.
Erdoğan, görüşme sonrasında gazetecilere verdiği demeçte, “Finlandiya’nın NATO’ya katılım protokolünün parlamentomuzda başlatılmasına karar verdik.”
Erdoğan, parlamentonun başvuruyu Türkiye’de Mayıs ayında yapılacak çok önemli genel seçimlerden önce onaylayacağını “umduğunu” da sözlerine ekledi.
Türk parlamentosunun mevcut oturumunu Nisan ortasında bitirmesi bekleniyor.