‘Twitter mavi tik gitti…’: Kullanıcılar ücretli aboneliğe ‘hayır, teşekkürler’ diyor

Doğrulanmış kayda değer bir kişiyi belirtmek için kullanılan Twitter’ın geleneksel mavi onay işaretleri, mikro blog platformunun premium versiyonu olan ücretli abonelik hizmeti “Twitter Blue” ile değiştirildi. Hindistan’da Twitter Blue, aylık şu ücretle kullanılabilir: İnternette 650 ve Mobil cihazlarda 900. Mikroblog platformu ayrıca indirimli bir yıllık plan sunar. Yılda 6.800, ki bu da Ayda 566,67.

Hareket, birçok Twitter kullanıcısını platformun gerçekliğini sorgulamaya yöneltti.  (Temsil Görüntü)(AFP)
Hareket, birçok Twitter kullanıcısını platformun gerçekliğini sorgulamaya yöneltti. (Temsil Görüntü)(AFP)

Perşembe gecesi geç saatlerde yürürlüğe giren değişiklik, Elon Musk’ın Twitter’ı satın almasından sadece iki hafta sonra duyuruldu.

Sonuç olarak, abonelik için ödeme yapmamayı seçen birçok yüksek profilli kullanıcı, doğrulanmış statüsünü kaybetti. Twitter kullanıcıları arasında, herhangi bir kişinin mavi tik almak için ödeme yapmaya gidebilmesinin neden artık “doğrulanmış” olarak adlandırıldığına dair kafa karışıklığı hüküm sürdü.

Mikroblog sitesinin Perşembe günü yaptığı duyuruda, “Yarın, 20/4, eski doğrulanmış onay işaretlerini kaldırıyoruz. Twitter’da doğrulanmış olarak kalmak için bireyler buradan Twitter Blue’ya kaydolabilir…”

Bir zamanlar doğrulanan hesaplar artık bu şekilde kolayca tanımlanamadığından, bu hareket birçok Twitter kullanıcısının platformun gerçekliğini sorgulamasına neden oldu.

Bir kullanıcı, “Bu, birçok kişinin Twitter’dan ayrılmasına neden olacak” dedi.

Doğrulama kavramıyla ilgili soruları gündeme getiren bir kullanıcı, “Kimliklerinizi kontrol etmediğiniz için ‘doğrulanmış olarak kalmak’ demek istediğinizi düşünmüyorum. Kalan mavi onay işaretleri yalnızca ücretli abonelerdir – başka bir şey değil – sıfır doğrulama söz konusudur.”

Bir kullanıcı abonelik maliyetinden bahsetti ve “Hayır, teşekkürler!”

“Ayda 8 dolar harcayacak daha iyi şeylerim var. Burada oynamak için ödeme yapmaktansa başka bir platformda doğrulama kazanmayı tercih ederim. Üstelik, verilen doğrulama artık midilli isteyen herkes tarafından kullanılabilir, bu kesinlikle anlamsız, ”diye yazdı kullanıcı ayrıca.

Twitter, ünlüler, politikacılar, markalar, haber kuruluşları ve diğer yüksek profilli kişiler dahil olmak üzere önemli hesapların gerçekliğini ayırt etmenin bir yolu olarak 2009 yılında mavi onay işareti sistemini başlattı. Amaç, kullanıcıların etkileşimde bulundukları hesabın kimliğine güvenebilmelerini ve sahte veya parodi hesaplar tarafından yanıltılmalarını önlemekti.

Ancak son değişikliklerle birlikte Shah Rukh Khan gibi Hintli ünlüler ve Rahul Gandhi ve Yogi Adityanath gibi politikacılar da dahil olmak üzere birçok önemli kişi doğrulanmış statüsünü kaybetti.

Mavi onay işaretlerinin kaybı ünlüler ve gazetecilerle sınırlı değildi; dünya çapında birçok devlet kurumu, kar amacı gütmeyen kuruluş ve kamu hizmeti hesabı da kendilerinin doğrulanmış statülerinin ellerinden alındığını gördü.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir