Popüler uygulamaları mesajlaşma, çevrimiçi ödemeler, ulaşım, e-ticaret ve yemek dağıtımı gibi kategorilerde değerlendiren ‘Dijital Ekosistemi Engelli Dostu Hale Getirmek’ başlıklı yakın tarihli bir rapora göre WhatsApp, Hindistan’ın engelli kişiler için en erişilebilir uygulaması seçildi.
Vidhi Hukuk Politikası Merkezi, I-Stem ve Mission Accessibility ile birlikte, Hindistan’da en yaygın kullanılan on uygulamanın erişilebilirliğine ilişkin türünün ilk örneği olan kanıta dayalı bir değerlendirme gerçekleştirdi.
WhatsApp, bir web sitesinin devre dışı bırakılabilir olup olmadığını ve ne ölçüde devre dışı bırakılacağını belirlemek için küresel bir ölçüt görevi gören Web İçeriği Erişilebilirlik Yönergelerine (WCAG) göre ‘yüksek düzeyde erişilebilir’ olarak derecelendirilen tek uygulama olarak ortaya çıktı. Raporda denetlenen diğer uygulamalar arasında PhonePe, PayTM, Swiggy, Zomato, Amazon, Flipkart, Telegram, Uber ve Ola yer alıyor.
AYRICA OKUYUN: Engelli Kızılderililer flört uygulamaları aracılığıyla aşkı nasıl bulur?
Belirlenen ilk on uygulama, Web İçeriği Erişilebilirlik Yönergelerine (WCAG) göre “yüksek erişilebilirlik”, “orta düzeyde erişilebilirlik” ve “düşük erişilebilirlik” özelliklerine sahip uygulamalar olarak derecelendirildi. Bu kategoriler için eşikler, A seviyesindeki WİEK başarı kriteri sayısına göre belirlenir ve 60 olarak belirlenir. 60’ın üzerinde toplantı yapan WhatsApp, ‘yüksek erişilebilirliğe’ sahip tek uygulama olarak derecelendirildi.
Raporun ortak yazarı Rahul Bajaj, Kıdemli Yardımcı Üye – Vidhi, Kurucu Ortak – Mission Accessibility, Delhi Yüksek Mahkemesi ve Hindistan Yüksek Mahkemesi’nde avukat olarak çalışıyor: “Uygulamalar ve web siteleri, engelli. Ancak ihtiyaçları göz önünde bulundurularak tasarlanmadıkları takdirde, engellilerin başka türlü karşılaşacakları engelleri tekrarlayabilirler. “
AYRICA OKUYUN: Uluslararası Engelliler Günü: Cesaret ve kararlılık hikayeleri
Covid pandemisi, teknoloji kullanımını hızlandırdı ve günlük ihtiyaçlarımızı karşılamak için teknoloji tabanlı çözümleri hayatımızın rutin bir özelliği haline getirdi. Bu nedenle, dijital ürün ve hizmetlerin daha kapsayıcı ve engelli dostu hale gelmesi ihtiyacı daha da büyük önem kazanmıştır. Yemek siparişinden market alışverişine, eş bulmaktan sosyalleşmeye, doktorlara danışmaktan uçak ve tren bileti rezervasyonuna kadar teknolojiyi çok çeşitli günlük faaliyetler için kullanıyoruz.
Raporu yönlendiren temel dayanak, dijital erişilebilirliğin bir hayır işi değil, bir hak olduğu ve tüketicilere yönelik uygulamaların çoğunun, birden çok toplumsal segmentte oynadıkları rolün farkında olması gerektiğidir. Günümüzün dijitale öncelik veren dünyasında teknolojinin her yere yayılan rolüne ek olarak, Hindistan’daki her hizmet sağlayıcının, ister devlet ister özel olsun, Engelli Kişilerin Hakları Yasası, 2016 kapsamında zorunlu olarak hizmetlerini engelli dostu hale getirmesi bekleniyor.
Bulgulara dayanarak raporun yazarları, gerçekten kapsayıcı bir dijital ekosistem oluşturmak için web sitelerinin ve uygulamaların WCAG veya Bureau of Indian Standards (BIS) standartlarına uygun olarak tasarlandıklarından emin olmaları gerektiğini öne sürüyor. Erişilebilirliği tasarım gereği tanımak ve bunu kamu kullanımına yönelik herhangi bir teknolojik çıktıya dahil etmek önemlidir.
Araştırmacılar ayrıca, engelli kişilerin web sitelerinin erişilebilirliğini değerlendirebilecekleri bir inceleme portalı başlatmayı planlıyor. İleride portal, engelli kullanıcıların hizmet sağlayıcılara kendilerini engelliler için nasıl geliştirebilecekleri konusunda anında geri bildirimde bulunabilecekleri şekilde tasarlanacaktır.
Ayrıca, dizinde listelenen on uygulamadan bazılarını kullanan engelli insanları filme almak istiyorlar, böylece insanlar bunları kullanamamanın nasıl bir şey olduğunu anlayabilirler.
Yazılım geliştiricileri yetiştirmek, engelliler için daha erişilebilir olmak ve politika reformları getirmek için hükümetle birlikte çalışacaklar.