Çin lideri Xi Jinping, Pazar günü sekiz günlük koreografiye dayalı oturumlar için toplanan ülkenin lastik damgalı yasama meclisi Ulusal Halk Kongresi’nin sonunda normları yıkan üçüncü dönem için cumhurbaşkanı olarak ortaya çıkmaya hazırlanıyor.
Törensel NPC ve Çin’in en üst düzey danışma organı olan ve Cumartesi günü başlayan Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı (CPPCC), yavaşlayan bir ekonomi ve Ukrayna’da devam eden savaş ortamında bir araya geliyor.
NPC’nin yaklaşık 3.000 üyesi, önümüzdeki beş yıl boyunca Xi’nin sırdaşı ve eski Şanghay şefi Li Qiang olacak yeni bir başbakan tarafından yönetilecek yeni bir üst düzey hükümet yetkilileri kadrosuna da damgasını vuracak.
Delegeler ayrıca başbakan yardımcıları ve farklı bakanlıkların başkanları gibi diğer yetkililer için hükümet unvanlarını da onaylayacaklar: Kararlar, toplantıların bilindiği şekliyle “İki Oturum” öncesinde ve 20. Komünist Parti’den sonra alınmış olacaktı. Kongresi (TBM), geçen yıl Ekim ayında yapıldı.
Resmi yeni ajans Xinhua’ya göre, toplantı ayrıca “Parti ve devlet kurumlarının reformu, devlet kurumlarının lider pozisyonları için önerilen adayların bir listesi 14. ve 14. CPPCC Ulusal Komitesinin ilk oturumuna önerilmek üzere CPPCC Ulusal Komitesi liderliği için önerilen adayların bir listesi.”
Yeni NPC sözcüsü Wang Chao, Cumartesi günü Büyük Halk Salonu’nda düzenlediği basın toplantısında, NPC’nin Devlet Konseyi veya kabine altındaki kurumlarda reform yapma planını tartışacağını ve Mevzuat Yasasına ilişkin taslak değişiklikleri gözden geçireceğini söyledi.
Wang ayrıca, giden başbakan – giden Başbakan Li Keqiang – çalışma raporu da dahil olmak üzere bir dizi raporu inceleyeceğini söyledi.
Çin’in Covid-19 salgınından çıktığı haliyle 2023’e ilişkin ekonomik görünümü, kilit bir odak ve küresel ilgi alanı olacak.
“Pekin’in bu yılki GSYİH büyüme hedefini ‘yaklaşık %5,5’ olarak belirlemesini bekliyoruz; bu, geçen yılla aynı ve 2023 GSYİH büyüme tahminimiz olan %5,3’e yakın. Aracı kurum Nomura Cuma günkü raporunda, devam eden büyüme toparlanmasının ortasında, mali açığın GSYİH’ya oranı için resmi hedefin bu yıl geçen yıla göre değişmeden %2,8 olarak belirlenebileceğini söyledi.
Çin’in Pazar günkü çalışma raporunun bir parçası olarak savunma bütçesini de açıklaması muhtemel.
“Çin’in savunma harcamalarının GSYİH içindeki payı yıllardır temel olarak sabit tutulmuştur. Wang, düzenlediği basın toplantısında, dünya ortalamasının altında olup, yapılan artışın yerinde ve makul olduğunu söyledi.
Wang, Çin’in “karmaşık güvenlik sorunlarını” aşmak ve “büyük bir ülke olarak sorumluluğunu yerine getirmek” için savunma harcamalarını artırması gerektiğini söyledi.
“Çin, yabancı varlıkları ve bireyleri bastırmak için iç hukukun sınır ötesi uygulamasını kötüye kullanan uzun kollu yargı yetkisine her zaman kesin olarak karşıdır” dedi ve ekledi: “Çin’in temel çıkarları baltalanmamalı, egemenliği ve toprak bütünlüğü ihlal edilmemelidir.”