Paris’ten bir bilim insanı, virüsün ilk ortaya çıkmasından sadece haftalar sonra Çin’in Wuhan kentindeki Huanan deniz ürünleri pazarında alınan sürüntülerden alınan Covid genetik verilerine rastladı. Veriler daha sonra aniden halkın gözünden kayboldu, ancak tesadüfi keşif, Wuhan pazarında ilk kez Covid’e duyarlı hayvanların bulunduğunun doğrulanmasına yol açtı.
Devamını oku: İşten çıkarılan H1B çalışanlarının 60 gün içinde ayrılması mı gerekiyor? ABD Göçmenlik Hizmetleri bunu söylüyor
Bilim insanı Florence Débarre, pandeminin kökenlerini öne çıkarmak için bulgularını geçen hafta yayınladı. Bir rapora göre, verilerin yayınlanmasından bu yana, Florence Débarre güvenliğine yönelik tehditlerle karşı karşıya kaldı.
Fransa Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi’nde kıdemli araştırmacı olan Florence Débarre, Guardian’a “Dün gece sosyal medyada kendim hakkında okuduğum korkunç şeyler yüzünden ağlıyordum” dedi.
“Yalan söylemiyorken insanların yalan söylüyor olabileceğin gerçeğini tartışması korkunç. Dürüst olmanın esas olduğu bir mesleğiniz olduğunda” dedi.
Bir viroloji veri tabanı olan Gisaid’de arama yaparken ilk verileri bulduğunu söyledi. Veriler, Çinli bilim adamlarının 2020’nin başlarında aldığı sürüntülerden alınan binlerce ham genetik diziyi içeriyordu.
Devamını oku: Çin, Pak, Lanka ve diğer ülkelere 20 yılda 240 milyar dolar değerinde kredi verdi: Rapor
“Birçok kez rakun köpeğinin Latince adıydı. Rakun köpeklerinin koronavirüs enfeksiyonuna karşı oldukça hassas olduğunun tespit edilmesi hayatımın en büyük duygularından biriydi. Vuhan’daki rakun köpeklerinin virüsü taşıdığına dair henüz kesin bir kanıt olmamasına rağmen, “ Ama şimdi orada oldukları inkar edilemez.”
O ve ekibi, verileri çevrimiçi olarak yayınlayan Çinli bilim insanlarına ulaşıp analiz etmek için izin istediklerinde, kabul edildi. Ancak verilerin daha sonra kaldırıldığını iddia etti. “Şok olduk. Ama şaşırmadım” diyen bilim adamı, “Bu karmaşık bir hikaye. Kısa cevap, şu anda işbirliği yapmıyor olmamız. Ancak bu işbirliği teklif edildi. [by her team]”