2 bardak şehriye kaç bardak su ?

Hayal

New member
“2 Bardak Şehriye Kaç Bardak Su?” – Bir Mutfak Sorusu, Bir Hafıza Yolculuğu

Bir akşamüstüydü. Yağmur ince ince camlara vururken mutfakta tencerenin kapağını kapatıp bir an durdum. İçimde tuhaf bir huzursuzluk… Sanki sadece çorba pişirmiyordum da, eski bir sorunun içine geri düşüyordum. Tam o sırada forumda yıllar önce açılmış bir başlık aklıma geldi: “2 bardak şehriye kaç bardak su eder?”

Basit bir soru gibi duruyor değil mi? Ama bazen en basit sorular, en uzun hikâyeleri çağırır.

Mutfakta Başlayan Tartışma: Ölçü mü, His mi?

O gün mutfakta yalnız değildim aslında. Eşimle birlikte yemek yapıyorduk. O, yıllardır mühendislik bakış açısının etkisiyle her şeyi ölçüyle kurmayı severdi. Ben ise daha çok “göz kararı” ile ilerleyenlerdenim; ama bu göz kararı dediğimiz şeyin içinde yılların deneyimi, aileden gelen tarifler ve bazen de sadece sezgi vardır.

“2 bardak şehriye için 4 bardak su yeterli,” dedi net bir şekilde. Hatta deftere not aldı, sanki bir proje planlıyordu.

Ben ise tencereye bakıp “biraz daha fazla su iyi olabilir, şehriye suyu çekince koyulaşıyor” dedim.

İkimiz de haklıydık ama farklı yerlerden bakıyorduk. O çözüm odaklıydı; sistemi kurmak, sonucu garantiye almak istiyordu. Ben ise yemeğin sadece matematik olmadığını, kıvamın ve hissin de önemli olduğunu düşünüyordum.

Ama işin ilginç tarafı, tartışma büyümedi. Çünkü biz aslında birbirimizi tamamlıyorduk.

Şehriyenin Tarihi: Sofralardan Kültüre Uzanan Bir Hikâye

Bu küçük tartışma beni daha eskiye götürdü. Şehriye, Orta Doğu ve Akdeniz mutfaklarında yüzyıllardır kullanılan bir malzeme. Osmanlı mutfağında da özellikle çorbalarda hem doyuruculuk hem de “ev yemeği hissi” vermek için tercih edilmiş.

Kaynaklarda (özellikle klasik Osmanlı yemek derlemelerinde ve modern gastronomi araştırmalarında) şehriyenin ölçüsünün sabit olmadığını görüyoruz. Çünkü her dönemde suyun yoğunluğu, tencerenin genişliği, hatta kullanılan buğdayın yapısı bile sonucu değiştiriyor.

Yani aslında şu soru: “2 bardak şehriye kaç bardak su?” sadece mutfak değil, tarihsel olarak da değişken bir cevap taşıyor.

Eskiden anneler “göz kararı” derdi. Bugün tarifler gramaj veriyor. Ama ikisi arasında kaybolan şey, yemeğin ruhu mu yoksa güvenli bir standart mı?

İki Farklı Zihin: Aynı Tencerede Buluşan Yaklaşımlar

Eşimle o akşamki mutfak deneyimimiz, aslında iki farklı düşünme biçiminin çatışması değil, birlikte çalışmasıydı.

O, “fazla su koyarsak lezzet dağılır” diyordu. Sistem kuruyordu, riskleri azaltıyordu. Planlıydı.

Ben ise “az su koyarsak şehriye dibine yapışabilir, kıvam kaçabilir” diyordum. Daha çok ilişki kuruyordum; suyla şehriyenin, tencereyle ateşin dengesini düşünüyordum.

Bu noktada fark ettik ki mesele doğru ya da yanlış değil; mesele hangi sonuca hangi yoldan gideceğimizdi.

Ve belki de en güzeli şuydu: O çözüm üretirken ben denge kuruyordum.

Bu sadece mutfakta değil, hayatın birçok alanında böyle değil mi?

Bir Çorbanın Toplumsal Hafızası

Şehriye çorbası Türkiye’de sadece bir yemek değil; hastalık zamanlarının şifası, kış akşamlarının sesi, askeri kışlalardan okul yemekhanelerine kadar uzanan bir ortak hafıza.

Toplumsal olarak baktığımızda, bu tür tarifler aslında “paylaşım kültürünü” taşır. Ölçülerin kesin olmaması bile bir şey anlatır: Her evin, her annenin, her bireyin mutfağı kendine özgüdür.

Belki de bu yüzden forumlarda bu soru sürekli yeniden açılır. Çünkü herkes kendi deneyimini eklemek ister.

Kimisi der ki: “2 bardak şehriye 5 bardak su alır, ben öyle yaparım.”

Kimisi der ki: “Hayır, 4 bardak tam kıvam.”

Kimisi de “ateşin gücüne göre değişir” diyerek konuyu tamamen bağlamına bırakır.

Deneyimle Gelen Cevap: Tek Bir Doğru Var mı?

O akşam biz 2 bardak şehriye için yaklaşık 5 bardak su kullandık. Ama bu bir formül değil, bir sonuçtu.

Çünkü tencerenin kapağı, ateşin seviyesi, hatta o anki ruh halimiz bile sonucu etkiledi.

Burada önemli olan şey şu soruya dönüşüyor:

Gerçekten bir “doğru ölçü” arıyor muyuz, yoksa kendi mutfağımızı mı keşfediyoruz?

Gastronomi araştırmalarında da (özellikle modern yemek bilimi çalışmalarında) artık “tek doğru tarif” yaklaşımının yerini “değişken oranlar ve deneysel pişirme” anlayışı alıyor. Yani şehriye bile sabit değil, yaşayan bir malzeme gibi düşünülüyor.

Forum Sorusu: Sizin Ölçünüz Ne?

Bu yazıyı buraya bırakırken aklımda tek bir soru var:

Siz 2 bardak şehriye için kaç bardak su kullanıyorsunuz?

Ama daha önemlisi şu:

Bunu ölçerek mi belirliyorsunuz, yoksa yılların deneyimiyle mi?

Belki de asıl mesele su değil…

Belki de asıl mesele, aynı tencereye kaç farklı bakış açısının sığabildiği.

Yorumlarda kendi mutfak hikâyelerinizi okumak isterim.