Kimya kaç puanla atandı ?

Sevecen

New member
Kimya Bölümü: Kaç Puanla Atanılır?

Forumda bu konuda yazmak istedim çünkü gençler arasında Kimya bölümü hakkında çok fazla soru soruluyor. Kimya, genellikle sevilen ve çok sayıda tercih edilen bir bölüm olmasına rağmen, ne yazık ki bu bölüme yerleşmek için gereken puanlar bazen kafa karıştırıcı olabiliyor. Özellikle her yıl değişen sınav sonuçları ve yerleştirme verileri ile bu sorunun cevabı da tam olarak netleşmiş olmuyor. Peki, Kimya bölümü için kaç puanla atanılır? Bu yazıda, bu sorunun cevabını hem verilerle hem de gerçek yaşamdan kesitlerle inceleyeceğiz.

Kimya Bölümü İçin Gerekli Puanlar

Kimya, genellikle fen bilimleri alanında en çok tercih edilen ve öğretmenlik ile mühendislik alanlarına olan ilgiyle de birleşen bir bölüm. Bu bölümün puanları, Türkiye genelinde her yıl değişiklik gösteriyor. 2024 yılı itibarıyla, devlet üniversitelerinde Kimya bölümü için geçerli olan puanlar, 300 ile 460 puan arasında değişiyor. Ancak bu, sadece bir aralık ve her yıl farklı olabilir. Kimya bölümüne yerleşmek için bu puanlar, genellikle Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarına ve kontenjan sayılarına bağlı olarak değişiyor.

Örneğin, 2023 YKS verilerine bakacak olursak, İstanbul Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi gibi köklü üniversitelerde bu puanlar 450-460 civarına çıkarken, diğer üniversitelerde ise 300-350 bandında olabiliyor. Ancak bu aralık, her yıl hem sınavın zorluk seviyesine hem de öğrenci taleplerine göre farklılık gösteriyor.

Puanlar ve Yerleştirme: Gerçek Hayattan Hikâyeler

Birçok forum kullanıcısı, bu soruyu sadece bir sayısal veriye indirgemek yerine, gerçek deneyimlerle anlamayı tercih ediyor. Kimya bölümü için yerleşmek zor gibi görünse de, bu bölüme yerleşmiş birçok öğrenci, sürecin aslında çok daha kişisel bir yolculuk olduğunu anlatıyor.

Ahmet, 2023 YKS sınavında 385 puan almış ve devlet üniversitelerinden birine Kimya bölümüne yerleşmiş. Ahmet, bu bölümü hem ilgisi olduğu hem de gelecekteki iş imkanları açısından önemli gördüğü için tercih etmiş. "Benim için 380-400 puan almak yeterliydi, çünkü iyi bir devlet üniversitesinin Kimya bölümü yeterince iyi eğitim veriyor. Boğaziçi veya İstanbul Üniversitesi gibi okulların yüksek puanlarına takılmadım," diyor Ahmet.

Fakat, bir diğer hikaye, Ela'nın hikayesi biraz daha farklı. Ela, Kimya bölümüne olan ilgisini küçük yaşlardan beri keşfetmiş, fakat sınavda beklediği başarıyı gösterememiş. Ela'nın hedefi, hep daha yüksek puan alarak prestijli bir üniversiteye yerleşmekti. Fakat Ela, 2023 YKS'de 335 puanla bir üniversiteye yerleşebildi. Ela, bu durumu şöyle anlatıyor: "Evet, İstanbul Üniversitesi'ne yerleşmek istiyordum ama 335 puanla da bir üniversiteye yerleşmek aslında büyük bir başarıydı. Kimya'yı seviyorum ve bu bölümü sevdiğim bir okulda okumak beni tatmin ediyor. Şimdi, hangi okulda olursam olayım, asıl önemli olan orada yapacaklarım."

Bu iki hikaye, Kimya bölümü için puanların ne kadar kişisel ve şartlara bağlı olduğunu gösteriyor. Birçok öğrenci, kendi hedefleri doğrultusunda hareket ediyor ve bazen puanlar beklendiği gibi çıkmadığında, bu durumu fırsata çevirebiliyorlar.

Erkeklerin ve Kadınların Kimya'ya Bakış Açıları: Farklı Perspektifler

Kimya bölümü hakkında yapılan yorumlarda, erkek ve kadın öğrencilerin bakış açıları arasında bazı farklar dikkat çekiyor. Erkek öğrenciler genellikle pratik ve sonuç odaklı bir yaklaşım sergiliyorlar. Hedeflerini belirleyip, puan alıp yerleşmeye odaklanıyorlar. Puanları bir hedef olarak görüp, bu hedefi tutturmak için stratejik kararlar alıyorlar.

Öte yandan, kadın öğrenciler daha çok topluluk ve duygusal bağlantılar üzerine odaklanıyorlar. Kimya gibi bir bölümü seçerken, çevrelerindeki insanlarla bağ kurmak ve sosyalleşmek önemli bir etken olabiliyor. Kadın öğrenciler, eğitim hayatlarını sadece akademik başarıyla değil, aynı zamanda sosyal bağlar ve duygusal tatmin ile de değerlendiriyorlar. Birçok kadın öğrenci, "Benim için okulun eğitim kalitesinin yanı sıra, o okulda geçirdiğim dört yılın benim için ne kadar değerli olduğu çok önemli" diyor.

Bu farklı bakış açıları, forumlarda yapılan tartışmalarda oldukça fazla yer buluyor. Erkeklerin çoğu, "Kimya gibi teknik bir bölümde, puanın önemi daha fazla" derken, kadınlar genellikle "Kimya'yı seviyorum ve bu bölümdeki arkadaşlarım, hocalarım ve okulun atmosferi bana nasıl bir ruh hali verecek, bu daha önemli" şeklinde görüş belirtiyorlar.

Sonuç: Kimya Bölümüne Yerleşmek İçin Ne Yapmalı?

Kimya bölümü, genellikle fen bilimlerine ilgi duyanlar için doğru bir tercih oluyor. Ancak puanlar, her yıl değişen sınav sonuçları ve yerleştirme sonuçları ile belirsiz bir hale gelebiliyor. Peki, kimya bölümüne yerleşmek isteyen bir öğrenci ne yapmalı? İlk adım, bu bölüme gerçekten ilgi duymanız gerektiğini fark etmek. Kimya, hem zorlayıcı hem de öğretici bir bölüm olduğu için, bu alanda tutku ve merak duymak oldukça önemli. Ayrıca, puanlar her ne kadar önemli olsa da, üniversite seçiminde sadece puanlar değil, okulun sunduğu imkanlar, eğitim kalitesi ve sosyal yaşam da göz önünde bulundurulmalıdır.

Forumdaki Düşüncelerinizi Paylaşın!

Peki siz ne düşünüyorsunuz? Kimya bölümü için puanlar sizin için ne kadar önemli? Hangi faktörler, okul tercihinizi etkiledi? Erkeklerin ve kadınların Kimya bölümüne bakış açıları arasında gerçekten büyük farklar var mı? Hep birlikte bu konuyu tartışalım!